Bicicletele pe linia de tramvai sau cum 100 de intelepti cauta o piatra

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Cel mai discutat (pana acum) subiect al lui 2018 este perdeua de fum lansata de doamna Firea pe 3 ianuarie in legatura cu posibilitatea permiterii accesului bicicletelor pe liniile de tramvai. Deoarece inca mai exista oameni care insista pe acest subiect, voi explica ce s-a intamplat in acea zi.

Pe 3 ianuarie 2018, Gabriela Firea a convocat un Comandament pentru “fluidizarea traficului”. Presa a reactionat: a fost in numar mare pentru a inregistra spectacolul.

In cazul in care nu ati vazut inregistrarile, trebuie sa stiti ca doar 3-4 subiecte au avut legatura cu traficul din Bucuresti. 

Restul au fost polite pe care doamna Firea le avea de platit. Altfel, ce treaba aveau discursurile despre "campaniile de denigrare a doamnei Firea" si gigacalorie la un Comandament despre trafic?

firea 150 mii masini in 2017

In sine, idee de a fluidizare a traficul, in speranta ca vei scapa de congestii, este ca si cum ai turna benzina peste un foc in speranta ca vei reusi sa-l stingi.

Iar sa faci un “Comandament” pe subiectul “fluidizarii traficului” e ca si cum ai vrea sa te asiguri ca toti bucurestenii vor folosi masinile pentru a se deplasa prin oras in speranta ca, “cumva”, traficul se va fluidiza.

De fapt, doamna Firea a fost sincera oferind cifra exacta a dezastrului pe care l-a administrat: in Bucuresti s-au inregistrat, in 2017, aproape 150 de mii de autovehicule. Daca luam in calcul ca orasul era cel mai congestionat din Uniunea Europeana, o crestere de aproximativ 12% este enorma!

Totusi, nicaieri nu am vazut o analiza a acestor date. In schimb, toti vorbesc despre “abureala” cu bicicletele pe liniile de tramvai.

A doua zi, am scris un articol despre “Comandament”, dupa ce mai multe persoane m-au cautat sa vorbim despre “biciclete pe linia de tramvai”.

Daca cititi articolul, o sa vedeti ca nu am pomenit nimic despre “biciclete pe linia de tramvai", deoarece am considerat ca este un subiect care a avut scopul de a distrage atentia de la subiectul masinilor nou inregistrate in Bucuresti, in 2017.

Daca nu aveti timp sa cititi articolul, fac aici o sinteza:

  • Explic, cu cifre, de ce promisiunea de realizare de parcari auto (in numar suficient) nu are acoperire
  • Unele parcari (auto) promise in 2018 sunt pe liste din 2008, fiind promise si de Oprescu
  • Circulatia autobuzelor pe linia de tramvai nu are fundament economic; toti specialistii recomanda ca liniile de transport auto sa nu se suprapuna cu liniile de metrou sau cu cele de metrou usor (linii de tramvai protejate si prioritizate)

Pentru ca la aproape o saptamana de la declaratiile doamnei Firea inca mai exista oameni care dezbat intens subiectul, am sa explic conditiile in care ar fi util ca bicicletelor sa li se permita circulatia pe linia de tramvai.

  1. – calea de rulare a tramvaiului sa permita circulatia bicicletelor (nu are rost sa discutam despre un astfel de subiect pentru cai de rulare cu traverse sau pentru suprafete neingrijite, cu gropi)
  2. – calea de rulare a tramvaiului trebuie sa fie in vecinatatea trotuarului sau a zonei pietonale (biciclistul trebuie sa poata accesa sau parasi usor zona caii de rulare, in cazul in care nu se simte in siguranta in preajma unui tramvai)
  3. – calea de rulare a tramvaiului nu trebuie sa fie delimitata fizic (orice obstacol poate pune in pericol biciclistul, reducand sau eliminand posibilitatea biciclistului de a parasi calea de rulare atunci cand este sau se simte in pericol.

In general, in Europa, situatii in care este permisa circulatia bicicletelor pe linia de tramvai se intalnesc in zonele centrale ale oraselor, acolo unde strazile sunt inguste si nu exista spatiu pentru a delimita spatiu exclusiv pentru cirulatia bicicletelor.

Iata mai jos un video din Nantes unde, in centrul orasului (de la sec 34 la sec 42), pietonii si bicicletele pot traversa calea de rulare a unui metrou usor (tramvai cu linie proprie, avand prioritate in intersectii). Calea de rulare a tramvaiului este la acelasi nivel cu zona pietonala, singura delimitare fiind marcajul tactil pentru persoanele fara vedere sau cu deficiente de vedere, pentru ca acestea sa identifice usor zona periculoasa.

 

Revenind la Bucuresti, succesul comunicarii doamnei Firea este ca ea nu a spus nimic concret, imaginatia fiecaruia aprinzandu-se si creand scenarii care nu pot fi atribuite Primarului General.

In calitatea de reprezentant al asociatiei OPTAR, care cunoaste stilul de lucru al doamnei Firea, pot spune cu certitudine ca niciun moment nu si-a pus problema cineva din administratie ca bicicletele sa circule pe calea de rulare a tramvaiului. Dovada o avem de anul trecut, cand doamna Firea a facut acea banda RATB in zona de nord a orasului. Atunci, cu toate ca am trimis petitii prin care ceream sa se permita accesul bicicletelor pe benzile unice, nimic nu s-a intamplat. Atunci, biciclistii au fost obligati sa circule pe banda a doua, in traficul general, fiind pusi in pericol.

banda ratb baneasa

Va reamintesc ca obligatia de a circula pe banda a doua exista si acum in zona celor cateva franturi de “banda RATB” unde, legal, biciclistul nu are voie sa circule pe acestea pentru ca Primaria si Politia nu monteaza acel indicator aditional “cu exceptia bicicletelor”.

Ca sa incheiem (definitiv, sper) acest subiect, trebuie sa stiti ca, in legislatie, singura infrastructura cu caracter obligatoriu in utilizare pentru biciclete este “pista pentru biciclete”. Si, cu siguranta, pistele pentru biciclete nu se vor face pe calea de rulare a tramvaielor. Asadar, indiferent de ce se discuta si se hotaraste, trebuie inteles ca nimic nu va poate obliga sa circulati pe o cale de rulare a tramvaiului, chiar daca vi se permite (prin indicatoare) sa faceti asta.

Asadar, obisnuiti-va cu gandul ca ati pierdut timpul incercand sa aflati ce a fost in capul doamnei Firea fara ca acolo sa fi existat vreodata ceva, pe acest subiect.

Spor la pedalat!