Ce este azi Legea Bicicletei si de ce cred ca nu este o initiativa buna

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

rsz pexels photo 296848

Dupa mai mult de un an de la lansare, Legea Bicicletei contine doar doua cuvinte: TITLUL. Suntem anuntati ca "Legea Bicicletei a ajuns in Parlament", dar ea nu contine mai mult de un titlu. 

In timpul ultimului an, comunicatul “Legii Bicicletei” s-a rostogolit de mai multe ori, scriindu-se sute de materiale pe acest subiect, chiar daca nimeni nu a scris niciun cuvant la… Lege.

Insa ieri, deputatul USR Tudor Pop, fostul presedinte al asociatiei Hai cu Bicla, a marit confuzia. Vedeti video mai jos.

 

 

  • Asadar, aflam din video ca 50 de ong-uri si un grup de politicieni sprijina un document care nu exista si despre care initiatorii nu au stiut sa spuna, cu subiect si predicat, ce va reglementa (dupa cum arat mai jos).
  • Conform opiniei deputatului USR Tudor Pop, Legea Bicicletei va aduce “modificari substantiale legislatiei circulatiei, urbanistice etc”.
  • Legea va contine (si) o strategie si un Master Plan (?!!) (Master Planul este tot un document strategic)

 

 

Au nevoie biciclistii din Romania de o lege (mamut) care sa schimbe alte cateva legi?

In niciun caz!

In primul rand, este o utopie sa crezi ca se poate realiza o lege care sa “modifice substantial” alte cateva legi in atat de multe domenii.

In al doilea rand, comunitatea celor care doresc sa utilizeze bicicleta nu are nevoie de un nou motiv de neintelegeri cu ceilalti participanti la trafic.

Daca vorbim doar de legislatia privind circulatia pe drumurile publice, cum ar fi ca o persoana care vrea sa dea examen auto afla ca trebuie sa invete din Codul Rutier, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier si din… Legea Bicicletei? Iar daca Legea Bicicletei va fi mai voluminoasa decat Codul Rutier?

Legea Bicicletei

Faceti acelasi exercitiu de imaginatie pentru toate legile enumerate. Cum ar fi privita comunitatea de biciclisti daca ar exista prevederi separate intr-o lege mamut?

In timp ce toate statele care promoveaza mobilitatea urbana durabila pun accent pe integrarea celor 4 moduri relevante de transport, in Romania, tocmai se incearca o segregare (legislativa) intre biciclisti si ceilalti participanti la trafic.

Este exact ceea ce nu au nevoie biciclistii din Romania! Iata motivul simplu pentru care am refuzat sa ma asociez cu acest… comunicat de presa.

Invit reprezentantii asociatiilor semnatare sa ceara detalii initiatorilor despre acest proiect si sa lamureasca faptul daca Romania are nevoie de o Lege a Bicicletei, una a Pietonilor, una a Conducatorilor de Tramvaie etc. 

Si ca sa fie foarte clar: STIU ca aceasta Lege nu va exista, cel putin 5-10 ani de acum incolo. Insa, cu cat se rostogoleste mai mult aceasta bula, cu atat mai mult timp pierdem. Deoarece energiile se vor concentra pe aceasta lege utopica, in loc sa ne concentram pe proiecte realizabile.

 

De ce am refuzat sa ma asociez cu  Legea Biciclistului si cu Legea Bicicletei

In calitate de reprezentant al asociatiei OPTAR, am refuzat sa ma asociez cu “proiectele” “Legea Biciclistului” si “Legea Bicicletei” deoarece consider ca in spatele comunicatelor pompoase nu se afla o viziune viabila care sa imbunatateasca viata celor care vor sa utilizeze bicicleta. Dealtfel, Legea Biciclistului a murit; nici initiatorul nu mai vorbeste despre ea.

Din postura de persoana implicata in dezvoltarea unor documente importante pentru membrii comunitatii de biciclisti, voi oferi informatii utile celor care doresc sa afle motivele pentru care cele doua “proiecte” sunt doar campanii de imagine.

Am luat decizia sa fac publice informatiile de mai jos dupa ce, in prealabil, am incercat sa aflu informatii suplimentare tocmai in ideea de a convinge (cu argumente!) persoanele implicate sa nu amageasca membrii comunitatii, asa cum o fac frecvent politicienii.

 

Legea biciclistului

Prin primavara lui 2013, la Primaria Capitalei a fost lansata cu mare harmalaie asa zisa “Legea Biciclistului”. Documentul facut public era plin de greseli elementare.

De exemplu, se folosisera traduceri din mai multe documente fara sa se tina cont ca in unele din tarile respective se circula pe partea stanga. Practic, cineva luase bucati de texte din documente diferite si le lipise fara sa incerce sa gaseasca o logica.

O alta problema majora era faptul ca multe dintre solutii se repetau, deoarece majoritatea tarilor folosesc acelasi tip de solutii. Din aceasta cauza, documentul era foarte dificil de citit si, mai ales, contravenea legislatiei romanesti, ceea ce facea documentul inaplicabil.

Asta nu i-a impiedicat pe cei de la asociatia Green Revolution sa ceara (si sa obtina) o suma de 10 mii de euro (echivalentul in lei) pentru “diseminarea documentului”. Culmea este ca finantarea era obtinuta cand deja institutiile implicate hotarasera deja ca nu pot utiliza documentul. Practic, se obtinuse o finantare pentru diseminarea unui proiect mort.

Si ca sa fie clar… Nu a fost niciodata vorba despre o LEGE. De fapt, s-a dorit un ghid aplicabil pentru Bucuresti, insa un astfel de document nu poate sa aiba prevederi contrare Legilor, Normativelor si Standardelor in vigoare.

Deoarece suma de 10 mii de Euro a fost obtinuta pentru ca membrii comunitatii sa fie informati, iar eu, persoana foarte implicata, nu stiam nimic despre proiectul de diseminare, am trimis un e-mail cerand detalii. Nu am primit un raspuns scris, dar am primit un telefon unde am fost injurat cam 5 minute pentru ca am avut tupeul sa cer detalii despre proiect.

Din pacate, informatiile originale nu mai sunt disponibile pe site-ul lor, cei din asociatia Green Revolution schimband articolul initial in ianurie 2017. (Totusi, cine doreste sa afle mai multe detalii poate gasi materialele pe net.)

articol green revolution

 

Legea Bicicletei

In septembrie 2016, din nou harmalaie mare. De data aceasta se “lansa” Legea Bicicletei. In acel moment asociatia OPTAR facea parte din Federatia Biciclistilor din Romania iar eu eram vicepresedinte al Federatiei.

Si, cu toate ca scopul (declarat) al Federatiei era de a crea cadrul pentru ca asociatiile (de biciclisti) sa lucreze impreuna, nicio informatie nu a fost oferita membrilor sau conducerii. Trebuie precizat ca, asa cum reiese din mesajele din acea perioada, reprezentantii asociatiilor Hai cu Bicla, Green Revolution si NoMad au solicitat in mod clar ca doar cele 6 asociatiii sa fie pe lista initiatorilor (gasiti textul mai jos). Iar Radu Mititean (Presedinte) si Mihai Denes (Vicepresedinte) au acceptat acest compromis cu toate ca cei doi reprezentau Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) la acele discutii. Dealtfel, atitudinea de “patroni” ai Federatiei pe care cei 2 o manifestau constant m-au determinat sa imi dau demisia din functia de vicepresedinte iar asociatia OPTAR s-a retras din Federatie considerand ca nu se poate lucra cu o conducere mai opaca decat multe administratii publice din Romania. Detalii aici si aici.

Asadar, este evident ca cele 6 asociatii, care nu au dorit sa implice in discutii si alte organizatii sau cetateni, au urmarit doar sa-si faca “imagine” pe spatele unei idei (voi reveni la acest subiect). Culmea este ca cele 6 asociatii nu au stiu nici atunci ce va cuprinde aceasta Lege. Recunosc, le-am dat sansa sa schimbe mesajul initial si sa spuna ca nu va fi o lege ci alt tip de act normativ, la fel cum Green Revolution procedase cu Legea Biciclistului. Dar ei au insistat ca va fi o Lege.

Ca sa se inteleaga mai bine care era situatia in septembrie 2016: Asociatia Hai cu bicla era condusa de actualul deputat USR Tudor Pop. De altfel, acesta si-a construit o parte din campania electorala in jurul “Legii Bicicletei”.

Nu vad nimic in neregula ca un politician sa preia temele societatii civile, dar, asa cum am scris mai sus, tema a fost servita, iar cei 6 initiatori nu s-au consultat niciun moment cu alte persoane implicate in acest domeniu. Din contra, 3 dintre cele 6 persoane au avut un mesaj clar, recunoscut mai tarziu de Radu Mititean.

“Eu am propus sa invitam sa adere din start la initiativa, inainte de a o face publica, si in nume propriu, cat mai multe organizatii membre FBR, si eventual si nemembre, insa in privinta asta nu s-a ajuns la consens cu partenerii de initiativa (Hai cu Bicla, Green Revolution si NoMad) si s-a insistat sa o lansam doar cei parte din discutia initiala, insa cu posibilitatea aderarii ulterioare a altor organizatii. De aceea, din pacate, aveti doar acum posibilitatea, daca doriti, sa aderati in nume propriu ca organizatie la aceasta initiativa, dincolo de reprezentarea indirecta pe care v-o confera implicit apartenenta la FBR.” – mesaj scris de Radu Mititean, Presedintele Federatiei Biciclistilor din Romania

 

Amuzant este faptul ca, intr-o postare de ieri, Radu Mititean trage o concluzie despre mine: sunt suparat ca OPTAR nu a fost initiator.

“... incerci sa semeni confuzie in speranta ca lumea nu are timp si chef sa citeasca si te crede pe cuvant ca ar fi chestii neclare, confuze etc. si deci motiv intemeiat ca OPTAR sa nu sustina demersul din alt motiv decat ca la acest demers nu a fost initiator.” - mesaj scris de Radu Mititean, Presedintele Federatiei Biciclistilor din Romania

 comentariu Radu Mititean

 

Ca activist (de 7 ani) in problemele transportului alternativ, sunt deranjat cand intalnesc o situatie de acest tip: presedinte de asociatie isi serveste lui, politicianul, o tema de campanie, fara consultarea membrilor comunitatii.

(Ca sa fie clar, am o pozitie echidistanta fata de partide, politicieni si asociatii. Am colaborat cu PNL, PSD si USB/USR si zeci de asociatii. Asta nu m-a impiedicat sa imi spun punctul de vedere, chiar daca acesta deranjeaza. De aceea, am fost acuzat de toate partidele ca lucrez mai mult cu “ceilalti”. Asa cum se vede in mesajul de mai sus al lui Radu Mititean, reprezentantul asociatiei Hai cu Bicla a fost printre cele 3 care au insistat sa nu existe consultari cu alte asociatii sau cu membrii comunitatii. Din punctul meu de vedere, s-a dorit doar sa se obtina capital de imagine, problemele biciclistilor nefiind prioritare.)

Reamintesc faptul ca, de-a lungul timpului, asociatia OPTAR a fost implicata in elaborarea de diverse documente indemnand oamenii, cetateni, politicieni, functionari sau membri de asociatii, sa se implice de la inceput in elaboarea acestora. Este vorba despre Drumuri Verzi in Bucuresti, Ghidul Biciclistului, propunerile de schimbari la legislatia privind circulatia pe drumurile publice, Ghidul infrastructurii pentru biciclete in zona urbana (document aprobat prin PMUD Bucuresti-Ilfov), draftul Normativului infrastructurii pentru biciclete (aflat in dezbatere publica) si proiectul "Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi" (creșterea siguranței rutiere în 255 de intersecții și 321 km de străzi din Bucuresti, prin aplicarea de noi tipuri de marcaje rutiere pe partea carosabilă).

Diferenta dintre activitatea mea, ca persoana implicata in domeniu, si modul in care s-au comportat reprezentantii celor 6 asociatii este faptul ca, in spatele tuturor proiectelor enumerate mai sus, exista documente, unele devenite oficiale, despre care care publicul a fost informat de la inceput.

In schimb, in spatele tuturor comunicatelor transmise regulat in ultimul an de zile, Legea Bicicletei nu este decat un titlu (doua cuvinte), nici macar o idee viabila.

 

Am aflat despre Legea Bicicletei in septembrie 2016, cand am fost anuntati ca putem sa ne punem semnatura pe un document elaborat de cei 6. Nu ni s-a cerut vreo opinine.

In noiembrie 2016, cele 6 asociatii au dat un comunicat de presa. Dupa cum se vede, numele reprezentantilor celor 6 asociatii sunt la finalul documentului, oamenii fiind indemnati sa ceara detalii despre proiect. Eu am facut asta.  Dupa ce o sa cititi explicatiile de mai jos, o sa intelegeti ca nu exista nicio viziune in spatele comunicatului.

 

Intrebarile mele au fost trimise concomitent catre cei 6 reprezentanti de asociatii. I-am rugat sa imi raspunda la doua intrebari. (vezi captura mesajului mai jos)

e mail intrebari

 

Raspunsul a venit, neasteptat de repede, din partea lui Radu Mititean. Acesta a confirmat faptul ca este o LEGE, dar nu a oferit alte detalii, cu toate ca precizam faptul ca informatiile sunt ambigue in comunicate. (vezi captura mesajului mai jos)

Raspuns 1 radu

In ultimul an, mai multe persoane mi-au solicitat sa vada textul Legii sau macar sa afle ce isi doreste sa reglementeze. De aceea am transmis intrebarea catre initiatori: ce va reglementa? Am precizat ca raspunsul il voi publica. (vezi captura mesajului mai jos)

intrebari 2

Iata raspunsul presedintelui Federatiei Biciclistilor din Romania, cel care (in comunicatele de presa) spunea ca ofera detalii despre ce va contine Legea. (vezi captura mesajului mai jos)

Raspuns 2

 

Cei care considera normal sa rostogolesti un comunicat de presa despre Legea Bicicletei timp de un an de zile si de fapt nimeni sa nu scrie niciun cuvant intr-un draft, sunt liberi sa creada in continuare in aceasta utopie.

In schimb, imi doresc sa mai existe persoane cu capul pe umeri care sa inteleaga faptul ca nu putem pierde timpul si ca trebuie sa ne concentram pe solutii viabile.

OPTAR va milita in continuare pentru integrarea celor care utilizeaza bicicleta si a infrastructurii pentru biciclete si se va opune segregarii legislatiei privind circulatia pe drumurile publice, intre biciclisti si ceilalti participanti la trafic.

In final reiau indemnul catre reprezentantii asociatiilor semnatare sa ceara detalii initiatorilor despre acest proiect si sa lamureasca faptul daca Romania are nevoie de o Lege a Bicicletei, una a Pietonilor, una a Conducatorilor de Tramvaie etc. Si sa o faca public, intr-o dezbatere care sa implice larg comunitatea.

Pana atunci, invit membrii comunitatii sa se implice in proiectele aflate in lucru: modificarea Standardului de marcaje rutiere, dezbaterile pe draftul Normativului infrastructurii rutiere, proiectul "Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi" si realizarea unei Strategii nationale pentru incurajarea mersului cu bicicleta (detalii in curand).