Cum se mai irosesc banii: rastelele flexibile pentru biciclete

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

rastele pentru biciclete primaria bucurestiPe data 8 iunie 2017, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) la punctul s-a aflat un Proiect de hotărâre privind amplasarea rastelelor de biciclete în vecinătatea instituțiilor publice de pe teritoriul Municipiului București.

Proiectul nu propunea nicio conditie pentru respectarea unor criterii minime de calitate. Deoarece exista un ghid aprobat de CGMB care continea si cateva elemente minime de calitate privind constructia si amplasarea parcarilor pentru biciclete, am formulat cateva fraze care sa completeze proiectul de hotarare.

“Art. 2. Amplasarea rastelelor si modul de realizare trebuie sa respecte “Ghidul de realizare a infrastructurii pentru biciclete in zona urbana”, parte integranta a Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Regiunea Bucuresti - Ilfov. Amplasarea rastelelor se va face de catre administratorii spatiilor sau strazilor respective, numai dupa obtinerea avizului Comisiei Tehnice de Circulatie a Municipiului Bucuresti.”

Acesta este motivul pentru care, pe data 5 iunie 2017, am trimis o cerere, in numele asociatiei pe care o reprezint, catre doamna primar, Firea Gabriela, si catre presedintele CGMB, Culea Marian Orlando, pentru a solicita completarea hotararii cu textul de mai sus.

Cererea a primit numar de inregistrare:

“Petitia dvs.a fost inregistrata cu nr.1516206/06.06.2017”

In ziua sedintei, am fost prezent la Primaria Municipiului Bucuresti, locul unde se desfasoara sedintele CGMB. Insa nu mi s-a permis accesul.

Cu greu, dupa aproximativ o ora, am fost lasat sa intru in sala. Povestea acelei zile a facut turul tuturor televiziunilor si multe minciuni s-au spus despre ce s-a intamplat atunci. Vedeti mai jos filmul evenimentelor.

Dupa ce am intrat in sala, viceprimarul Badulescu si presedintele CGMB au facut afirmatii calomnioase despre cetatenii prezenti. M-am simtit jignit, dar stiam ca nu am voie sa imi spun punctul de vedere decat daca imi dau ei voie.

Mai curajoasa decat mine a fost Oana Preda, care s-a ridicat si a spus tuturor adevarul: cetatenii care au intrat in sala aveau depuse cereri de participare si aveau dreptul sa fie in sala CGMB. Iar conflictul cu politistii locali a fost generat de violenta lor, nu de catre cetateni.

Pentru acest gest de curaj presedintele Culea Orlando a ordonat politistilor locali sa o dea afara pe Oana din sala.

Deoarece mai devreme am fost martor la violenta politistilor locali si mi-a fost teama de faptul ca acestia o vor agresa imediat dupa ce vor iesi din raza vizuala a reprezentantilor mass-media, am insotit-o, alaturi de alte persoane, pana la iesirea din cladire.

Din fericire, cand am trimis cererea care exprima pozitia asociatiei OPTAR, am directionat mesajul si catre doi membri ai Comisiei transporturi a CGMB. Este vorba despre consilierii generali Florin Grigorescu si Ciprian Ciucu.

Dupa iesirea mea din sala, dl. Florin Grigorescu a preluat amendamentul asociatiei OPTAR si l-a propus pentru completarea proiectului de hotarare. Insa majoritatea PSD s-a opus impunerii unor criterii de calitate pentru realizarea rastelelor pentru biciclete.

amendament Florin Grigorescu

Astfel au aparut “rastelele flexibile pentru biciclete” de la Primaria Capitalei. (prima imagine din acest material)

De fapt, care erau conditiile de calitate prevazute in ghidul OPTAR?

Sunt doar 17 randuri si 5 desene. Totusi, respectarea acestor minime conditii ar fi putut obliga autoritatile sa cheltuie eficient banii publici. Pentru ca investitiile intr-o infrastructura inutilizabila reprezinta o risipa de bani.

ghid parcare biciclete 2

ghid parcare biciclete 1

Modelul de rastel realizat de Primaria Capitalei nu respecta urmatorul principiu:

“Nivelul de rezistenta la vandalizare a parcarilor trebuie sa fie mai mare decat cel oferit de sistemele antifurt individuale.”

Astfel, materialul din care a fost realizat acel “rastel” poate fi taiat cu usurinta cu un cleste cu gura de lup. Iar modelul, in forma de contur de penis, face ca structura sa poata fi usor vandalizata deoarece are un brat al fortei prea mare, comparativ cu rezistenta materialului si a modului de imbinare. Practic, nici macar nu ai nevoie de scule pentru a rupe acel rastel.

Daca si voi credeti ca rastelele pentru biciclete trebuie sa respecte niste criterii minime de calitate, ii puteti scrie Primarului General pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Foto: Karin Budrugeac