Proiectul "Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi" - cel mai votat de bucureșteni

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

După validarea voturilor exprimate în cadrul Campaniei "Propune pentru Bucuresti", primul pe lista opțiunilor bucureștenilor este proiectul "Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi" - creșterea siguranței rutiere în 255 de intersecții și 320 km de străzi. Lista proiectelor ce vor primi finantare pentru a fi implementate de Primaria Capitalei poate fi consultata aici.

Obiectivul general al proiectului este realizarea de marcaje rutiere care au scopul de creștere a impactului vizual asupra participanților la trafic vulnerabili (bicicliști) pentru reducerea numărului de accidente rutiere și în special a celor soldate cu victime omenești. 

Harta detaliată a arterelor și intersecțiilor prevăzute în proiect este anexată și poate fi descărcată și studiată la această adresă.

harta trasee sugerate pentru biciclete

Beneficiile acestui tip de marcaje au fost studiate în Viena, concluziile confirmând rezultatele studiilor realizate în S.U.A. Rezultatele cercetării arată că, în prezența simbolurilor, bicicliștii tind să își ia o distanță de siguranță mai mare față de marginea din dreapta a benzii, iar șoferii tind să îi protejeze mai mult pe cei dintâi.

O sinteză în limba română a studiului din Viena a fost anexată proiectului, putând fi descărcată și studiată de la această adresă.

De asemenea, voluntarii implicați au realizat un film explicativ al modului în care sunt utilizate astfel de marcaje. 

Echipa care a contribuit la dezvoltarea proiectului a fost formată din Vladimir Iuganu, Lucian Munteanu, Vali Munteanu, Andrei Avram, Ioana Alexandra Rusu, Alex Ițcuș, Mircea Bobînă, Bogdan Stănimir, Viorel Bitu, Tiberiu Simțion, Sergiu Nicolae Brega, Vitalie Brega, Bogdan Chirițescu, Oana Vernescu, Cosmin Vîlcu și Marian Ivan. Ei au beneficiat de sprijin logistic din partea Bucharest Bike Commuter, Bogart Media Creation si E-dea Works.

Deoarece propunerile puteau fi depuse pe site-ul Primăriei doar de persoane fizice, proiectul a fost depus de Marian Ivan, coordonatorul echipei de voluntari. El este președintele asociației OPTAR și a fost expert infrastructura pentru biciclete pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov.