Străzile din România - mai sigure pentru bicicliști

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

rsz pexels photo 296848

 Praga foto Cosmin Vilcu

Astazi, 12 octombrie 2017, membrii Comisiei Tehnice 187 Drumuri a ASRO - Organismul national de Standardizare, au fost de acord cu amendamentul formulat de asociația OPTAR de completare a Standardului SR 1848-7:2015, Semnalizare rutieră. Marcaje rutiere.

Modificarea Standardului, prin adăugarea marcajelor “Traseu sugerat pentru biciclete” și “Păstrează distanța laterala față de biciclisti”, va permite autorităților să aplice măsuri ieftine de creștere a siguranței rutiere prin creșterea impactului vizual asupra bicicliștilor.

Regulamentul de aplicarea a OUG 195/2002 (Codul Rutier) permite aplicarea de astfel de simboluri, însă niciodată nu s-au făcut propuneri care să facă aplicabilă această dispoziție legală în beneficiul bicicliștilor.

În scopul sporirii impactului vizual asupra participanților la trafic, pe partea carosabila se pot executa marcaje sub forma de inscripții, simboluri și figuri. - Art. 82 (1) din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier

 

Mai jos vedeti prezentarea făcută astăzi în fața membrilor Comisiei.

 

 

 

Demersul OPTAR vine în completarea celor de realizare a primului Normativ de realizare a infrastructurii pentru biciclete din Romania. Acesta este rezultatul parteneriatului dintre asociația OPTAR și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Mai multe detalii găsiți la această adresă.

De asemenea, modificarea Standarului este una dintre activitățile prevăzute în proiectul depus la Primăria Capitalei prin care se propune creșterea siguranței rutiere pentru bicicliști în 255 de intersecții și 321 km de străzi din București. Mai multe detalii găsiți la această adresă. (Cei care doresc să susțină acest proiect și au cont pe Facebook pot să se informeze pe un grup dedicat. Pe respectivul grup nu se vor posta alte informatii decat cele legate de proiect.)

Pentru o înțelegere a modului în care funcționează acest tip de marcaje pe străzile din alte țări, puteți vedea filmul de mai jos:

 

 

 

Trebuie menționat că, prin schimbarea Standardului SR 1848-7:2015, Semnalizare rutieră. Marcaje rutiere, orice autoritate locală din România va putea dispune aplicarea de astfel de marcaje, în scopul creșterii siguranței rutiere a bicicliștilor prin creșterea impactului vizual.

În perioada următoare, membrii Comisiei Tehnice 187 Drumuri se vor întâlni pentru a ajunge la un acord privind forma finală a documentului ce va completa SR 1848-7:2015, Semnalizare rutieră. Marcaje rutiere.

-----

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.