Despre ultimele propuneri de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002)

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Astazi, 28 iulie 2017, la sediul Centrului Cultural al M.A.I. (Ministerul Afacertilor Interne), s-a desfasurat o ședință publică pentru dezbaterea publică a proiectului Ordonanţei pentru modificarea şi completareade urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Intalnirea a avut la solicitarea asociatiei OPTAR in baza legii transparentei decizionale.

 

dezbatere mai

Reprezentantul OPTAR a facut o sinteza a propunerilor transmise in scris, punctand motivele pentru care au fost propuse aceste modificari.

Reprezentantul MAI a comunicat faptul ca modificarile propuse de minister sunt o urmare a unei Directive a Uniunii Europene, existand un termen pana cand statele membre sunt obligate sa le duca la indeplinire. Astfel se justifica nevoia modificarii prin Ordonanta de Urgenta. De asemenea, s-a precizat faptul ca in perioada septembrie – octombrie urmeaza sa fie puse in dezbatere publica o serie de modificari ale Codului Rutier. Conform celor declarate, multe dintre propunerile OPTAR se vor regasi printre acele modificari.

Reprezentantul OPTAR a solicitat ca, dupa modelul dezbaterilor organizate de OPTAR si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in cazul proiectului de Normativ pentru infrastructura pentru biciclete, propunerile de modificare sa fie discutate din timp intre experti astfel incat, in momentul dezbaterii publice, pe cat posibil, sa existe un punct de vedere comun stabilit in urma unor discutii argumentate.

S-a mai amintit faptul ca, in definitia pistei pentru biciclee, se prevede posibilitatea ca mopedele sa poata circula pe aceasta. In opinia reprezentantului OPTAR, eliminarea acestei prevederi reprezinta o urgenta, din punct de vedere a sigurantei, atata vreme cat multe dintre pistele pentru biciclete din Romania au fost amenajate prin ingustarea trotuarelor si astfel aduce pietonii in imediata vecinatate a bicicletelor si, conform legii, a mopedelor.

Nu au existat observatii sau opinii la modificarile propuse de MAI.