Analiza primului an de mandat al administratiei Firea la Primaria Capitalei

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

iepurasul firea

Azi, 26.07.2017, asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR, au lansat raportul Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală.

Timp de un an de zile (iunie 2016 – iunie 2017), cele trei organizații au monitorizat agenda publică promovată de Primăria Capitalei, proiectele de Hotărâre de Consiliu General, transparența și participarea cetățenilor la procesul decizional, accesul cetățenilor la ședințele de Consiliu General și posibilitatea de a lua cuvântul în fața Consiliului. La finalului primului sfert de mandat, constatăm că Primăria Capitalei și-a închis complet porțile, transparența decizională fiind mai degrabă o excepție. Agenda publică, din prisma hotărârilor de Consiliu General promovate, abundă în decizii administrative, în timp ce proiectele majore de investiții sau proiectele cu un efect real de îmbunătățire a calității vieții bucureștenilor lipsesc.

 

Asociatia OPTAR a analizat masurile care ar fi trebuit sa contribuie la cresterea mobilitatii urbane durabile.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD)

Planificarea Mobilității Urbane Durabile reprezintă un model de strategie adoptat la nivelul Uniunii Europene. Pentru a putea accesa fonduri europene, administrațiile locale din UE sunt obligate să respecte procedurile de realizare a unui PMUD.

Primăria Capitalei a ignorat Ghidul de realizare al unui PMUD precum și legislația de mediu. Cea mai importanta componentă a unui PMUD este dialogul cu publicul, inclusiv cu cetățenii. În lipsa unui dialog cu aceștia, un astfel de document nu îndeplinește procedurile PMUD, fiind considerat de către experți un tip de planificare tradițională.

Cel mai la îndemână exemplu, care arată importanța consultărilor publice, este eșecul în cazul benzilor RATB din Băneasa, cele care s-au realizat fără informare și dezbatere.

O alta contra-performanță a Primăriei Bucureștiului este faptul ca a ignorat total opiniile cetățenilor în cadrul dezbaterii de adoptare a PMUD. Cu toate ca oamenii s-au străduit să citească documentul de peste 800 de pagini pentru a își aduce contribuția la îmbunătățirea documentului, niciuna dintre opiniile exprimate pentru PMUD nu au primit vreun răspuns.

De remarcat și faptul că Primăria Capitalei a modificat textele cu concluziile experților care au constatat că nicio stradă din București și Ilfov nu este accesibilizată la nevoile persoanelor cu dizabilități. Cu toate că modificările au fost sesizate în timpul dezbaterii, Primăria Capitalei a adoptat documentul cu aceste modificari fiind evidentă intenția de a ascunde aceste informații.

 

Proiectul celor 99,9 km de piste pentru biciclete

În 2014, către Primăria Capitalei a fost alocată o sumă de aproximativ 10 milioane de Euro din partea Guvernului pentru a realiza infrastructură pentru biciclete. Niciunul dintre primarii din perioada 2014-2017 nu a facut vreun demers care să dea senzația că se intenționează investirea acestei sume pentru realizarea unei infrastructuri viabile.

În schimb, Primăria Capitalei dă constant comunicate despre acest subiect. Istoricul acestor comunicate poate fi citit aici.

Trebuie menționat faptul că în raportul la un an de mandat, Primarul General nu pomenește nimic despre acest proiect, cu toate că este unul blocat de peste 3 ani de zile și are cea mai mare valoare financiară (pentru acest tip de infrastructura).

 

Vouchere pentru biciclete

Cu toate că lipsa banilor nu este invocată niciodată de către cei care nu folosesc bicicleta, Primăria Capitalei a considerat că poate încuraja mersul cu bicicletă acordând 5000 de vouchere în valoare de câte 500 de lei pentru achiziționarea de biciclete, trotinete etc. De precizat că măsura nu poate fi implementată deoarece lipsește regulamentul care să clarifice criteriile de acordare a acestor vouchere. (Raportul a fost finalizat urma cu mai mult de o saptamana.)

 

Bulevardul Liviu Rebreanu

În raportul de 1 an de mandat al Primarului General se vorbește despre faptul că pe Bulevardul Liviu Rebreanu există “piste pentru biciclete”. De fapt, acestea s-au realizat ignorând normele de siguranță rutieră. Din acest motiv poliția rutieră a desființat aceste piste încă de anul trecut. Chiar dacă greșelile de proiectare și lucrările la Bulevard s-au desfășurat pe mandatul celorlalți primari, este îngrijorător faptul că Primarul Capitalei nu cunoaște situația infrastructurii din oraș.

 

Pasajul Piața Sudului

Urmărind comunicatele emise de Primăria Capitalei, observăm o fluctuație nefirească a procentelor de realizare a pasajului. Altfel spus, multe dintre aceste comunicate transmiteau date false sau, și mai grav, Primăria Capitalei nu a supravegheat modul în care se execută lucrarea.

grafic raportari pasaj piata sudului

 

Traficul trenurilor vs Traficul auto

Într-o întâlnire dintre Primarul General și Șeful Guvernului, dna. Gabriela Firea a spus că “trenurile de marfă și de călători nu trebuie să mai perturbe traficul la bariere”.

Explicit, Gabriela Firea i-a cerut Premierului să găsească împreună cu CFR o soluție pentru ca trenurile de marfă și de călători să nu mai perturbe traficul la barierele de pe Șoseaua Petricani și Șoseaua Andronache.

Din punctul de vedere al experților în mobilitate urbană, solicitarea Primarului General dă dovadă de neînțelegere a importanței transportului pe șine pentru Capitală.

 

SINTEZA RAPORTULUI - INFOGRAFIC

sinteza raport realizari mandat primar firea

 

Raportul "Un an de petreceri și vorbe, în beznă, la Primăria Generală" poate fi rasfoit mai jos.