Primaria se pregateste sa distruga si viitorul Capitalei, nu doar prezentul

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

intalnire Firea CucPe data 19 iulie 2017, un comunicat de presa al Primariei Municipiului Bucuresti anunta faptul ca “Primarul General, Gabriela Firea, s-a intalnit la sediul Municipalitatii cu Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, pentru a discuta mai multe aspecte legate de imbunatatirea conditiilor de trafic din Capitala.”

Pentru multi, stirea a ramas neobservata, insa pentru expertii care au citit detaliile intalnirii s-a conturat o viziune apocaliptica pentru tot ceea ce inseamna sau ar putea insemna mobilitate urbana durabila in Bucuresti. Mai precis, este vorba de ultima fraza din comunicatul Primariei:

Edilul Capitalei le-a solicitat, de asemenea, reprezentantilor Ministerului Transporturilor sa predea autoritatii locale terenurile pe care exista linii de cale ferata dezafectate pentru ca Primaria Capitalei sa poata construi locuinte sociale si pentru tineri.” - comunicat PMB

Pentru cei mai multi, aceasta informatie poate parea o propunere care poate duce la imbunatatirea calitatii vietii in Capitala. De fapt, aplicarea masurii propuse poate sufoca definitiv orasul.

In timp ce edilii care au gestionat orasul in ultimele doua decenii nu au reusit sa gestioneze traficul din Bucuresti, aducand Capitala Romaniei in topul celor mai congestionate orase ale lumii (locul 5 in lume si primul din Uniunea Europeana, in 2016), expertii in mobilitate urbana sunt constienti de potentialul imens pe care orasul il are in rezolvarea acestei probleme.

Terenurile pe care se afla liniile de cale ferata dezafectata reprezinta o mina de aur pentru toate aglomerarile urbane, atunci cand isi pastreaza functiunea: coridoare de transport urban. Banala intrerupere a acestor coridoare prin construirea unei singure cladiri compromite intreg traseul, ajungandu-se ca, in situatia in care o administratie locala cu viziune va dori sa imbunatateasca conditiile de trafic din Bucuresti sa nu o poata face din cauza problemelor juridice pe care le-ar intampina si a costurilor enorme de demolare si/sau expropriere.

In general, ar fi ideal ca aceste coridoare de transport sa fie utilizate pentru dezvoltarea unor linii de transport feroviar regional. Transportul public pe sine ar putea elimina traficul de tranzit si ar contribui la dezvoltarea Capitalei si a regiunii Ilfov.

Chiar daca in acest moment nu exista interes sau fonduri suficiente, Bucurestiul trebuie sa utilizeze aceste terenuri pentru amenajarea de coridoare de transport, la fel cum fac alte metropole: realizarea de “drumuri verzi” (rute pentru deplasari nemotorizate). Astfel de amenajari pastreaza functiunea terenurilor, asigurandu-se astfel conservarea terenurilor pentru situatiile in care orasele ar avea nevoie de o crestere a capacitatii de transport si s-ar hotara dezvoltarea unor rute de transport feroviar regional.

De fapt, expertii care au lucrat la Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti – Ilfov chiar au introdus un paragraf in documentul aprobat de toate administratiile locale din regiune, inclusiv de Primaria Capitalei, care incearca sa previna compromiterea acestor coridoare de transport:

Deşi acest tip de proiect este greu fezabil pe termen scurt, este necesară protejarea vechilor culoare radiale şi centura de cale ferată, nefolosite ȋn prezent, de presiunea unor investiții imobiliare. Ocuparea acestora ar putea compromite şansa dezvoltării ȋn viitor, fără costuri enorme, a unui transport feroviar de interes local şi/sau regional (tramvai, tram-tren, tren, metrou). - pagina 723 din PMUD – document disponibil pe www.pmud.ro

 

Deoarece, speram, propunerea de schimbare a functiunilor terenurilor respective s-a facut fara consultarea expertilor, asociatia OPTAR adreseaza o scrisoare deschisa catre Primaria Capitalei prin care solicita un punct de vedere pe acest subiect. Concret, dorim sa aflam daca vor fi respectate opiniile expertilor romani si straini care au lucrat la Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti - Ilfov si daca se intentioneaza pastrarea functiunii terenurilor respective prin amenajarea de coridoare de transport pentru deplasarile nemotorizate.

Daca se insista pe promovarea ideii de compromitere a acestor coridoare de transport, dorim sa aflam care sunt numele expertilor in mobilitate urbana durabila care sustin acest demers si care le sunt argumentele pentru care fac asta.

Precizam ca la inceputul lunii iulie 2017, Primaria Capitalei transmitea printr-un comunicat faptul ca s-ar fi infiintat un Grup de Lucru la nivelul Ministerului Transporturilor şi Primăriei Capitalei care să identifice soluţiile pentru fluidizarea traficului în Bucureşti şi zonele limitrofe. Pana in acest moment nu este cunoscuta componenta acestui grup si nici nu se stie daca propunerea de eliminare a coridoarelor de transport a fost analizat de acest Grup de lucru.

-----

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.