rsz pexels photo 296848

Un grup de bucureșteni a dezvoltat și a depus, în data de 5 Octombrie 2017, proiectul "Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi" în cadrul campaniei de proiecte de interes local ”Propune pentru Bucureşti!”, inițiate de cetăţeni.

Campania urmăreşte identificarea unor proiecte care să poată fi asumate de Municipiul Bucureşti şi implementate începând cu anul 2018.

Proiectul "Împreună, în siguranță, pe aceleași străzi" propune creșterea siguranței rutiere în 255 de intersecții și 321 km de străzi, prin aplicarea de noi tipuri de marcaje rutiere pe partea carosabilă. Aceste marcaje se adresează simultan către două categorii de participanți la trafic, conducători auto și bicicliști, cu scopul de a crește impactul vizual asupra celor din urmă, considerați participanți vulnerabili la trafic.

 Budapesta

Marcajele, cunoscute în limba engleza sub numele de “sharrows” (de la “share the road” și “arrows”) sunt implementate în mai multe țări cu o dezvoltare deficitară a infrastructurii pentru biciclete. În română, acest tip marcaje a fost numit “Traseu sugerat pentru biciclete”. Eficienta acestor marcaje a fost dovedita în studii realizate în Statele Unite și Europa, sinteza celui mai recent astfel de studiu, realizat în Viena, fiind atașat proiectului și putând fi consultat on-line.

Un alt marcaj pentru creștea siguranței, numit “Păstrează distanța laterală față de bicicliști”, sugerează șoferilor să păstreze distanța laterală minimă recomandată de legislație: 1,5 metri. Acest marcaj subliniază nevoia spațiului lateral de siguranță, atunci când autovehiculele devansează bicicliștii.

share the road rom cote 2

Pentru mai multe detalii privind modul in care se folosesc aceste marcaje vă rugăm să citiți documentul tehnic atașat proiectului.

Bugetul alocat fiecărui proiect în cadrul campaniei nu trebuie să depășească 200.000 de euro iar, pe baza ofertelor primite, echipa coordonatoare a calculat că suma este suficientă pentru semnalizarea a 255 de intersecții și 185 de tronsoane de străzi (321 km). Harta detaliată a acestora poate fi studiată la următoarea adresa.

De asemenea, la proiect a mai fost atașată și o lista a străzilor și intersecțiilor propuse și un video explicativ a soluțiilor.

 

 

 

Pentru detalii suplimentare asupra bugetului proiectului, vă rugăm să consultați documentele de mai jos.

Capitala are nevoie de un astfel de proiect, iar noi avem nevoie de ajutorul tău. În următoarea perioadă, membrii echipei vor promova proiectul pentru ca cetățenii să afle despre soluțiile propuse și sa le susțină, inclusiv prin vot.

Echipa care a contribuit la dezvoltarea proiectului a fost formată din Vladimir Iuganu, Lucian Munteanu, Vali Munteanu, Andrei Avram, Ioana Alexandra Rusu, Alex Ițcuș, Mircea Bobînă, Bogdan Stănimir, Viorel Bitu, Tiberiu Simțion, Sergiu Nicolae Brega, Vitalie Brega, Bogdan Chirițescu, Oana Vernescu, Cosmin Vîlcu și Marian Ivan. Ei au beneficiat de sprijin logistic din partea Bucharest Bike Commuter, Bogart Media Creation si E-dea Works.

Deoarece propunerile puteau fi depuse pe site-ul Primăriei doar de persoane fizice, proiectul a fost depus de Marian Ivan, coordonatorul echipei de voluntari. El este președintele asociației OPTAR și a fost expert infrastructura pentru biciclete pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov.

Bugetul proiectului

Inițial, echipa de voluntari a crezut că suma alocată ajunge pentru realizarea marcajelor tip simbol pe aproximativ 100 km de străzi.

Însă, conform ofertelor de preț primite, suma maximă alocată proiectului (200.000 EUR, inclusiv TVA) este suficientă pentru realizarea marcajelor propuse pe 321 km de străzi și 255 de intersecții.

Plecând de la necesarul stabilit de proiect (225 de intersecții și aproximativ 321 km de străzi), am aflat că numărul de simboluri necesare pentru a fi marcate pe carosabil este de aproximativ 38.350 bucăți.

Dintre acestea, 25.600 sunt suficiente pentru acoperirea a 320 km de strazi, pe două sensuri de deplasare, din 25 în 25 de metri, conform documentului tehnic.

Pentru intersecții am stabilit un necesar mediu de 50 simboluri/intersecție, rezultând un necesar de 12.750 de simboluri pentru cele 255 de intersecții.

 Praga foto Cosmin Vilcu

În zona intersecțiilor, 50 de simboluri pot acoperi un traseu de 155 m (lungimea simbolului este de 1,6 m iar distanța dintre simboluri de 1,5 m, conform documentului tehnic). Deoarece există intersecții mai puțin complexe, cu 1-2 benzi pe sens, precum și intersecții care se intersectează cu drumuri care nu sunt incluse în proiect (pentru că nu sunt în administrarea Primăriei Capitalei), media de 50 simboluri pentru o intersecție asigură acoperirea integrală a principalelor rute care traversează respectivele intersecții. Trebuie precizat faptul că nu în toate intersecțiile sunt necesare trasee de ghidare, în unele fiind suficiente aplicarea marcajelor “Traseului sugerat pentru biciclete” doar în zona de preselecție.

Astfel, conform ofertelor primite, aplicarea de 38.350 de marcaje rutiere cu simbolul “Traseu sugerat pentru biciclete” ar costa 638911, TVA-ul fiind inclus (aproximativ 141.500 Euro). Aici se gaseste si oferta a doua, pentru o valoare mai mare a contractului.

Pentru realizarea proiectelor de marcare a 255 de intersecții și 321 km de străzi, conform documentului tehnic, firma care ne-a trimis oferta cere aproximativ 52.500 Euro, TVA-ul fiind inclus.

La aceste costuri se adaugă achitarea taxelor necesare actualizării Standardului “SR 1848-7:2015, Semnalizare rutieră. Marcaje rutiere”. Pentru elaborarea de standarde, ASRO - Organismul național de Standardizare percepe un tarif calculat în functie de numărul de pagini al standardului, astfel: 421,1 EURO + 42,1 EURO x Nr. de pagini + TVA.

Documentului tehnic are 8 pagini.

Concluzii

Capitala are nevoie de un astfel de proiect, în lipsa unei rețele de piste pentru biciclete care convingă oamenii ca orașul are alternative viabile la deplasările motorizate individuale.

 Paris

Aceste marcaje nu pot înlocui infrastructura dedicată bicicletelor, dar pot crește siguranța rutieră pe partea carosabilă, acolo unde bicicletele sunt obligate să circule, conform prevederilor Codului Rutier, pe străzile unde nu există piste pentru biciclete. Susținem în continuare nevoia ca administrațiile locale să realizeze piste pentru biciclete, așa cum și-a asumat prin adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov, ca alternativă mai sigură decât circulația în trafic mixt a bicicletelor.

În perioada următoare, membrii echipei vor promova proiectul pentru ca cetățenii sa afle despre soluțiile propuse și sa le susțină, inclusiv prin vot. De asemenea, vom face demersurile necesare pentru ca acest proiect sa fie dublat de o campanie de informare asupra nevoii de siguranță pentru bicicliști. Autoritățile trebuie să susțină implementartea acestui proiect deoarece trebuie să fie pregătite pentru o creștere a numărului de bicicliști în trafic, odată cu distribuirea celor 30.000 de tichete.

Persoanele care vor sa fie informate despre noutățile acestui subiect sunt rugate sa se înscrie pe formularul deschis special pentru acest proiect.

Fotografiile cuprinse in prezentul comunicat de presa sunt realizate de
Marian Ivan și Cosmin Vîlcu în Budapesta, Praga și Paris.