rsz pexels photo 296848

Ieri, un angajat al Directiei de Implementare Politici Publice al Primariei Municipiului Bucuresti a trimis un e-mail cu informatii despre proiectul “Propune pentru Bucuresti”. Este curios faptul ca proiectul nu este la fel de promovat de Primarie, asa cum au fost “Biciclisti in Bucuresti” si “Cea mai frumoasa fatada”. De exemplu, este foarte dificil de gasit detalii despre acest proiect pe site-ul pmb.ro, pentru a verifica veridicitatea informatiilor primite.

De aceea, sub rezerva ca deocamdata nu am alta sursa care sa confirme informatiile din Regulamentul primit, distribui informatiile primite.

Cetatenii implicati stiu, probabil, ca Primaria din Cluj-Napoca a avut un proiect pe care ei il numesc “Bugetare participativa”. Chiar au si un site dedicat, pentru ca locuitorii sa poata gasi toate informatiile la un loc si sa poata analiza mai usor proiectele propuse. Va invit sa rasfoiti paginile site-ului https://bugetareparticipativa.ro/ si sa aflati detaliile proiectului.

Proiectul “Propune pentru Bucuresti” este inspirat dupa cel din Cluj-Napoca. Din pacate, cu toate ca are un exemplu de prezentare pe care il putea copia si imbunatati, Primaria Capitalei nu a reusit acest lucru.

De aceea, voi incerca sa prezint pe scurt acest proiect, pentru ca bucurestenii sa aiba informatiile necesare prezentate intr-o forma mai accesibila.

Incepand cu 2018, Primaria sustine ca ar dori sa implementeze 20 de proiecte initiate (si votate) de cetateni. De aceea, in perioada 18 septembrie - 6 octombrie 2017, fiecare cetatean (major) cu domiciliul sau resedinta in Municipiul Bucuresti poate propune un (singur) proiect pe care l-ar dori implementat in Capitala. Ideile trebuie trimise on-line, in sectiunea dedicata campaniei. (Nu pot pune link pentru ca nu am reusit sa identific unde este aceasta sectiune.)

Proiectele trebuie sa fie din urmatoarele domenii:

Viena contrasens

-       infrastructura (zone pietonale, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale);
-       amenajare/ reabilitare spatii publice (Ex. mobilier urban,etc);
-       spatii verzi, locuri de joaca pentru copii; mobilitate, accesibilitate, siguranta circulatiei;
-       infrastructura culturala;
-       infrastructura sociala;
-       smart city;
-       sanatate.

Un proiect trebuie sa se incadreze in suma de 200.000 Euro, inclusiv TVA.

Dupa depunerea proiectelor, o comisie formata din functionari ai Primariei le va evalua in maxim 4 saptamani (9 octombrie -  3 noiembrie 2017), urmand sa stabileasca lista proiectelor declarate eligibile.

Aceste proiecte vor fi supuse votului cetatenilor in perioada 6 - 17 noiembrie 2017.

Pentru detalii, studiati Hotararea si Regulamentul de aplicare.

------------------------

Pentru mine, este clar ce proiect voi propune: „100 km de strazi prietenoase cu biciclistii”. Daca vrei sa ajuti acest proiect, te rog sa te inscrii pe lista de voluntari sau pe cea de sustinatori.

Atentie! Ca sa poti vota acest proiect este necesar sa ai domiciliul sau resedinta in Bucuresti si sa iti faci cont pe site-ul Primariei. Iti trimit eu e-mail cand o sa inceapa inscrierile, daca imi lasi adresa de e-mail unde sa te anunt. In acelasi formular o sa poti completa dupa ce votezi, ca sa numaram voturile si sa putem verica daca cifra este asemanatoare cu cea inregistrata pe site-ul Primariei.

 

Exemplu de strazi prietenoase cu biciclistii: https://youtu.be/C3oWcVvOoyk