rsz pexels photo 296848

Comisia Europeană a fost sesizată despre faptul că autoritățile nu respectă Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov

Ieri, 12 septembrie 2017, Asociația OPTAR a transmis o petiție catre Departamentul DG MOVE al Comisiei Europene prin care solicită oprirea finanțărilor din fonduri europene. Acestă cerere a fost transmisă din cauza autorităţilor din Bucureşti care refuză să respecte Planul de Mobilitate Urbană Durabilă şi principiile care guvernează o astfel de strategie.

Odată cu adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, autoritățile din regiunea Bucureşti - Ilfov s-au angajau față de cetățeni că, pentru prima dată, vor renunța la planificarea tradițională a traficului și vor respecta principiile planificării mobilității urbane durabile.

PS1 imbarcare elevi

Acest tip de strategie este cunoscut ca Sustainable Urban Mobility Plan (Plan de Mobilitate Urbană Durabilă) si este aplicat de majoritatea orașelor europene.

Pentru a putea obține fonduri europene, autoritățile orașelor europene sunt obligate ca, prin proiectele promovate, să respecte principiile planificării mobilității urbane durabile, chiar dacă acestea sunt finanțate din bugetele locale. În acest fel, Comisia Europeană se asigură că regiunile Uniunii Europene se dezvoltă în acord cu obiectivele strategice stabilite.

Din păcate, Bucureștiul continuă dezvoltarea haotică, ignorând strategia adoptată.

După ce, în ultimii 3 ani, asociația OPTAR a încercat permanent să convingă autorităţile să cunoască și să respecte principiile planificării mobilității urbane durabile, a sosit momentul în care s-au adunat suficiente probe care demonstrează faptul că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București - Ilfov este folosit doar ca paravan pentru obținerea de fonduri europene, nu pentru o dezvoltare durabilă a mobilității.

În petiția transmisă către DG MOVE, au fost date (doar) 9 exemple de situații care dovedesc faptul că autoritățile nu respectă strategia adoptată:

  1. Măsuri de încurajare a traficului motorizat individual prin amenajarea de parcări în proximitatea școlilor și liceelor, pentru ca părintii să își poată duce copiii cu autoturismele la cursuri.
  2. Măsuri de încurajare a traficului prin amenajarea a 700 de locuri parcare auto prin ocuparea a 21000 mp de spatii verzi. Scopul proiectului: “fluidizarea traficului”
  3. Amenajarea de parcari publice pentru biciclete in zona institutiilor fara respectarea criteriilor minime de calitate prevazuate de PMUD București - Ilfov.
  4. Amenajarea unei stații de închiriere biciclete în Parcul Titan fără să se aplice măsuri de protecție a pietonilor
  5. Refuzul de a prevede obligativitatea respectării criteriilor minime de calitate prevăzute de PMUD Bucureşti - Ilfov la dezvoltarea unor piste pentru biciclete
  6. Măsuri de încurajare a deplasărilor motorizate individuale prin oferirea de facilităţi la virajul la dreapta.
  7. Anularea unui eveniment tradiţional care viza creşterea mobilităţii urbane în Bucureşti
  8. Primăria Municipiului Bucureşti şi-a amenajat parcare tip alveolă în faţa instituţiei pentru ca oficialii să coboare din autoturisme exact la 6-7 metri de intrarea în instituţie. De precizat că există parcări laterale la aproximativ 30 de metri de intrarea principală, în stânga şi în dreapta.
  9. Blocarea potenţialului de dezvoltare durabilă a mobilităţii urbane prin compromiterea unor rute de transport de mare capacitate, neutilizate în acest moment. (proiect la nivel de intenţie)

Petiţia transmisă către DG MOVE poate fi consultată aici.

-  -  -

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.